Vakantiedagboek 1999 – Duitsland

Vakantiedagboek 1999 – Duitsland

Zaterdag 17 juli
DAG 1

7.15 uur     We rijden de van Wesenbekestraat uit. Bepakt en gezakt rijden we naar Duitsland, naar Todtmoos.

7.35 uur     We rijden de Utrechtse Baan op. Ondertussen zijn alle spulletjes in de vakken gelegd. Overal op de weg zijn tunnels en hobbels.

9.00 uur     We zijn gestopt bij een Shell-station en hebben getankt, gedronken en geplast. Om 9.30 uur gingen we weer verder. Het zonnetje schijnt heerlijk, pech voor ons in de auto.

9.41 uur     We zijn net over de Duitse grens. We schieten al op. We hebben immers al 2 ½ uur gereden.

11.20 uur  We gaan weer stoppen om te plassen, een stukje te lopen en om meloen te eten, lekker! Om 11.50 uur gaan we weer verder, we zijn ongeveer op de helft.

13.30 uur  We zijn weer even gestopt om te plassen en te drinken. We hebben mooie dalen en heuvels gezien, het leken (of zijn) meer bergen. Om 13.50 uur gaan we weer verder, we hoeven nog ongeveer 200 km!

15.05 uur We zijn in de bergen tussen de bomen gestopt op een open plekje. We zijn nog niet boven, maar we zitten wel hoog. In de auto wordt je gek van haarspeldbochten. Hier, op de open plek zien we parachutisten door de lucht vliegen, heel veel. Onderweg zijn we trouwens ook een zeppelin tegengekomen. Hier is ook een kabelbaan. We zijn bijna in Todtnau, we moeten nog hoger de bergen op en dan weer naar beneden. (Dat zegt papa tenminste.) Om 15.35 uur gaan we weer verder.

Uiteindelijk kwamen we in Todtnau aan en we reden verder totdat we een bordje zagen waarop Todtmoos was doorgestreept, het bleek een omleiding te zijn! Toen we op die weg kwamen, die heel smal was, en verder reden, zagen we een bordje dat Todtmoos nog 5 km was!

16.30 uur  We rijden Todtmoos in. Na een beetje zoeken zagen we op een gebouw met erop ongeveer geschreven: Apartements Schwarzwaldshaus. Dat was het appartement. We gingen het restaurant in en haalden de sleutel en gingen naar binnen. Na alles uitgepakt te hebben, gingen we wat rondkijken, wat een toeristenplaats, zeg! Daarna gingen we eten.

Na de nasi gingen we op zoek naar het zwembad, dat we na een tijdje eindelijk vonden. Je zag er niks van, er zaten allemaal houten balken en struiken voor. Het is ons toch gelukt om eroverheen te kijken, ondertussen hadden we een ijsje genomen. Toen gingen we nog op zoek naar een Chinees restaurant en na lang zoeken vonden we dat ook, daar was ook een supermarktje en een café. We gingen terug, het werd al laat.

22.05 uur  Het verhaaluur is aangebroken! Op de tafel stonden kaarsjes, we zaten op het balkon en het griezelboek lag klaar. Spannend! En om 23.00 uur gingen we na het verhaal naar bed.

Zondag 18 juli
DAG 2

Om 7.45 uur werd ik wakker en even later ging ik tv kijken, niet echt veel bijzonders. Na ga ik eten. Daarna gingen we douchen en ondertussen ging papa harde broodjes halen bij de bakker voor ’s middags. Daarna gingen we langs een kerkhof lopen naar een informatiecentrum waar we alle foldertjes meenamen, dat was een hele stapel! Daarna liepen we naar het speeltuintje wat we gisteren bij de Chinees zagen. Daarna gingen we kaartjes kopen. Daarna liepen we terug naar het appartement.

Na wat gespeeld en gepuzzeld te hebben, gingen we eten, de harde bolletjes. Ik heb ook weer bacon gebakken. ’s Middags gingen we de omgeving nog meer verkennen. We zagen een bordje met rodelbaan, daar gingen we naartoe. We moesten heel steil de heuvel op, maar je raadt het al… geen rodelbaan!

We zochten verder en kwamen bij het riviertje dat we al vaker hadden gezien. We deden onze schoenen uit en gingen het water in. We gingen een dam maken. Toen hij na lange tijd af was en ik een erg bloedende snee had gehad, zag je heel goed het waterverschil. Waar het water vandaan kwam was het heel droog en aan de andere kant heel laag!

We gingen verder op zoek naar de rodelbaan, maar hoe we ook hoger gingen, we zagen het niet. Toen gingen we naar beneden, maar… er was geen pad! We gingen dus heel voorzichtig over de helling naar beneden, het uitzicht was fantastisch!

Na een tijdje kwamen we op een paadje, dat we af liepen zodat we op een bospad kwamen. Die liepen we een stukje zigzaggend af, maar rechtstreeks naar beneden ging sneller, dus dat deden we. We kwamen weer op een helling en daar vanaf konden we heel het dorpje zien, ook ons appartement. We zagen met de verrekijker zelfs de pop Tweety aan het raam hangen! We gingen weer helemaal naar beneden. Het laatste stukje was heel steil, maar het lukte ons en we kwamen op de weg uit. Poeh, wat een avontuur!

We gingen naar de benzinepomp en kochten een ijsje. Daarna pakte ik met mijn zakdoek, die om mijn vinger zat vanwege de snee die niet meer bloedde, een paar slakken van de muur af. Ik liep en ‘KRAK’ hoorde ik: ik was per ongeluk op een slak getrapt die op de grond lag. Met de slakken in mijn zakdoek gingen we terug naar het appartement, de slakken liet ik vrij en we gingen naar binnen. Even later belde de onderbuurman aan. (Helaas een Duitser.) Hij zei dat er iets lekte, dat bleek de onderkant van de parasol te zijn. Het water dat erin zat hebben we maar weggegooid.

Daarna gingen we eten, doperwtjes, worteltjes, aardappels en… een gehaktbal! Na het eten gingen we nog even door het parkje wandelen, bij het midgetgolf kijken en toen gingen we terug. Om 21.30 uur was het weer tijd voor een griezelverhaal over heksen. Na dat spannende verhaal gingen we om 22.15 uur naar bed.

Maandag 19 juli
DAG 3

16.50 uur  Ik werd om 8.20 uur wakker. Ik ging naar beneden en ik ontdekte dat ik een muggenbult had. Helaas! Even later ging ik eten. Na me gewassen te hebben, ging ik met papa en Moelai broodjes halen bij de bakker. Helaas waren er geen grote ronde bolletjes meer, daarom namen we maar kleine, dure, langwerpige bolletjes. Daarna wilden we Nederlands geld wisselen voor Zwitsers, maar dat was erg onvoordelig want je moest dubbel tarief betalen omdat het eerst moest omgewisseld worden in Duits geld. Daarom deden we dat maar niet

Om 9.45 uur gingen we op weg naar de watervallen van Schaffhausen in Zwitserland. Op de grens was een douane die onze identiteitskaarten controleerde. Om 11.00 uur kwamen we in Neuhausen aan. Daar reden we een kant op en daar was een parkeerplaats van een waterval. Gek, we zaten toch in Neuhausen, zeker een andere waterval. We keerden om en reden naar Schaffhausen. We moesten ook nog een bank zoeken om te wisselen! Gelukkig vonden we die. Maar wat vreemd  was, in Schaffhausen was helemaal geen waterval! De waterval die we in Neuhausen zagen, was de waterval van Schaffhausen! We reden dus weer terug en vonden in een zijstraatje een gratis parkeerplekje. We zagen al bordjes staan met Reihnfall erop, de waterval was van de rivier de Rijn. We volgden de bordjes en na een hele heuvel afgegaan te zijn, zagen we eindelijk… de watervallen van Schaffhausen!

Het waren niet echt watervallen, meer een wilde stroomversnelling met een paar kleine watervallen. Maar het was wel schitterend! Echt fantastisch mooi! Je kon daar gaan zitten, dus we zijn daar gaan zitten en gingen een broodje eten dat we ’s ochtends hadden gekocht.

Na het eten liepen we verder, verderop bleek een rondvaartboot te zijn, daar liepen we heen. Na een mooi zicht op de waterval, winkeltjes en restaurants kwamen we bij de rondvaartboot. Er waren 4 verschillende opties:

  1. Overvaren naar de andere kant.
  2. Kleine vaart, langs de waterval en terug. 10 min.
  3. Grote vaart, langs de waterval en een stuk over de Rijn. 1 uur.
  4. Combinatietocht, langs de waterval en naar de andere kant.

Als je naar de andere kant ging, moest je daar uitstappen en kon je naar boven om naar het kasteel te gaan of van de waterval te genieten.

Wij namen de grote vaartocht van 1 uur. We kochten kaartjes en even later stapten we op de boot. Weer even later vertrokken we en we gingen eerst naar de waterval toe. We kwamen best dichtbij maar niet zo dichtbij, want de boot kon niet tegen de stroom op. Daarna voeren we de Rijn een stuk af. Het was een beetje saai, alleen water en bomen om je heen. Wat wel geinig was, was dat links de bossen van Zwitserland waren en rechts de bomen van Duitland waren. Even later keerden we om, dat moest wel want er was een sluis waar je niet doorheen kon.

Toen we bijna terug waren gingen we nog een keer langs de waterval, dit keer nog dichterbij. We werden zelfs nat door de druppeltjes van de waterval die wegwaaiden. Daarna gingen we terug. We kochten daarna een ijsje en twee mooie sleutelhangers, één voor mij en één voor Moelai.

We liepen terug naar het beginpunt en namen toen de andere kant, over een brug naar het kasteel. Bij het kasteel kon je eten en drinken. Je kon daar ook voor geld de waterval van de andere kant bekijken. Dat deden we niet en we gingen weer terug naar het beginpunt waar we nog even van de waterval genoten. Toen was het tijd om naar huis te gaan. Nou ja, naar het appartement. We liepen terug naar de auto en we hadden nog precies 10 Zwitserse franken over, dus we gingen even een supermarkt in waar we een badmintonset kochten. Toen gingen we echt naar de auto.

17.37 uur   We zijn op weg naar huis. Heel deze dag heb ik net opgeschreven. Voordat we vertrokken hebben we nog wat gedronken en om 16.45 uur vertrokken we. We dachten daarnet dat we verkeerd reden maar we zitten al weer goed.

Om 18.00 uur kwamen we aan. Even later gingen we lekkere spaghetti eten, Moelai vond dat heel lekker!? Die avond waren we helemaal uitgeput om nog een eindje te wandelen, we hadden ook geen zin. Na wat gespeeld en gepuzzeld te hebben, was het weer tijd om te griezelen. Als opwarmertje namen we wat chips. Daarna pakte ik mijn griezelboek en de kaarsjes gingen aan. Het boek ging open en ik begon voor te lezen. Dat was om 21.45 uur. Na dat spannende verhaal gingen we om 22.15 uur naar bed. Toen ik in de slaapkamer kwam, zag ik opeens een vlinder vliegen. Ik kleedde me om en mama pakte mijn T-shirt en ze sloeg daarmee de vlinder dood. Dat T-shirt doe ik dus deze vakantie niet meer aan. Toen was het tijd om te gaan slapen. (Na het tandenpoetsen en plassen.)

Dinsdag 20 juli
DAG 4

Ik werd om 8.20 uur wakker. Ik ging naar beneden en tot mijn grootste schrik zag ik dat er weer drie verse, nieuwe muggenbulten op mijn benen zaten. Pech hebben! Daarna gingen we eten en wassen. Na dat alles moesten we boodschappen doen, dus maakte ik een boodschappenlijstje. Iedereen die mij goed kent, weet hoe ik een boodschappenlijstje maak.

Even later gingen we lopend naar de Schmidts Markt die we zaterdag hadden ontdekt. We kochten de spullen die we nodig hadden en we gingen vol beladen terug naar het appartement. Daarna gingen we wat spelen en puzzelen. Toen gingen we de lekkere harde broodjes eten die we bij de supermarkt hadden gekocht. En toen was het tijd voor het beekje. Lange tijd hebben we gewacht, lange tijd heeft Moelai gezeurd, maar eindelijk gingen we weer naar het beekje toe.

Met een tas met drinken, snoep en chips gingen we weg. Helaas moesten we weer die hele heuvel op. Maar dat was de moeite waard. Toen we bij het beekje aankwamen, zagen we dat – nee, de dam was niet kapot, maar – dat er nog een dam was bijgebouwd. Nou ja, alleen nog maar beter! Toen hebben we nog meer dammen gebouwd. De ene dam na de andere bouwden we. We bouwden ook een dam bij de pijp waarin het water verdween en er aan de andere kant weer uitkwam. Het hielp wel, maar het bleef nog hard stromen. Het bouwen was daarom ook moeilijk, de stenen dreven weg. Af en toe pakte Moelai een grote steen om naar ons toe te gooien, voor de dam. Ze riep naar papa “Kijk uit!” en gooide de steen, het gevolg was dat papa nat werd. Ik wou op mijn hurken gaan zitten, maar in het ‘meertje’ tussen twee dammen was het water erg hoog, zodat mijn broek nat werd! Na afloop waren er zeven dammetjes. Het was onze bedoeling dat het water niet meer zou stromen, maar dat lukte ons niet. De pijp moest verstopt worden. We gooiden heel veel takken aan het begin van de pijp erin en bleven aan de andere kant vastzitten. Daarmee gaan we de volgende keer verder. Want als we er nu stenen in gooien, vallen ze er aan de andere kant niet meer uit, maar blijven ze haken aan de takken. Maar dat is voor de volgende keer.

Toen gingen we naar huis. Dit keer hadden we geluk, we hoefden namelijk de hele heuvel niet meer op, maar af. Dus we waren snel weer thuis. We kochten nog een ijsje en aten die op, op een bankje. Toen gingen we naar het appartement.

Even later gingen Moelai, papa en ik badmintonnen. Mama maakte het eten klaar. Toen kwam de 2-onder-ons-buurman op het balkon en zei dat hij het niet leuk vond dat wij daar badmintonden. We gingen gewoon door. Daarna gingen we bloemkool met worst eten. Na wat gespeeld en gepuzzeld te hebben, namen we knakworstjes. Daarna was het weer tijd voor een griezelverhaal. Dat was om ongeveer 21.45 uur. Het was een heksenverhaal. Erg spannend. Toen gingen we naar bed.

Woensdag 21 juli
DAG 5

15.40 uur  We rijden de parkeergarage uit. We beginnen bij het begin. De parkeergarage komt later.

Ik werd om 8.20 uur wakker en ging naar beneden en ik ontdekte dat ik dit keer géén nieuwe muggenbulten heb gekregen! Even later gingen we eten. Na me gewassen te hebben, gingen papa en ik harde broodjes halen bij de bakker. Na wat gepuzzeld, gespeeld en gedronken te hebben, gingen we de tas inpakken voor Freiburg. Daar gingen we namelijk heen. Even later zaten we in de auto. Dat was om 11.00 uur.

Na veel geslinger en gehobbel door de bergen, kwamen we om 12.00 uur aan in Freiburg. We hadden een probleem: waar moesten we parkeren? We wisten dat er genoeg parkeergarages waren, dus gingen we op zoek naar een parkeergarage. Eerst moesten we tanken, toevallig bij een Shell-station!

Na heel Freiburg te hebben doorgereden (niet zo overdrijven, Jassin!), vonden we een parkeergarage die vrij was. We vonden een plekje; de allereerste als je binnenkwam. We stapten uit en na lang zoeken volgens de bordjes ‘uitgang’, vonden we de uitgang. Eerst gingen we ergens zitten om de harde broodjes op te eten. Daarna gingen we de binnenstad in. Er valt niet veel van te vertellen: winkeltjes, kerk, trams, bussen en het leukste was dat er in alle straatjes een klein geultje stroomde met water. Om 15.15 uur kochten we een ijsje en even later gingen we naar de parkeergarage terug.

Ondertussen is het al 16.25 uur, we zitten in de auto en zijn op weg naar Todtmoos. Daarnet zijn we even uitgestapt want er was een open plek, waar je het hele dal kon zien en de kabelbaan die naar boven en beneden ging. Daarna gingen we weer verder.

Om 17.00 uur kwamen we aan in Todtmoos. We gingen het appartement binnen. Na wat uitgeruste te hebben, zette mama de soep op. Toen we in Freiburg waren, had mama twee stokbroden gekocht voor bij de soep. Even later gingen we dus soep eten met stokbrood. Het was soep zonder groente en mét engelenhaar. Daarna hebben we wat gepuzzeld en gespeeld en we zijn nog even naar het Kurhaus gaan kijken, want daar was een concert. Het Kurhaus zat naast het informatiecentrum. Toen we weer thuis kwamen, hebben we wat gedronken en na het weer gezien te hebben, is er besloten dat we zaterdag naar het Europa Park gaan. Daarna namen we de overige knakworstjes van gisteren en toen was het om 21.30 uur tijd voor een griezelverhaal. Het ging over een jongen die een wens mocht doen in de ruil voor zijn ziel aan de duivel. Dat was erg spannend. Om 22.05 uur gingen we naar bed.

Donderdag 22 juli
DAG 6

Ik werd om 7.45 uur wakker. Het was nog erg vroeg, dus ging ik lezen. Even later ging papa harde broodjes halen bij de bakker, want we hadden geen brood of puntjes meer in huis. En om 8.30 uur gingen we eten. Na ons gewassen te hebben, hebben we ons erg verveeld, allemaal. In die tijd hebben we verzonnen waar we ’s middags heen zouden gaan, naar de hoogste berg hier in de omgeving. Hij was 1263,4 m hoog. Hoger dus dan een kilometer! Even later gingen we maar een eindje wandelen naar het midgetgolfpark om te kijken hoe duur dat is, want daar gaan we morgen heen. Daarna gingen we terug om te eten. Weer lekkere harde broodjes en bacon.

Om 13.00 uur gingen we op weg; eerst gingen we naar een waterval(letje), er waren er zelfs twee! Ze waren wel klein. Nietsvermoedend liepen we zo een grote omweg. En het ergste was dat we even later in Rütte liepen, de verkeerde kant op! We liepen weer terug en vonden gelukkig de goede weg. Het allerergste was dat we omhoog moesten lopen! We hadden allemaal wel een goede stok om op te steunen.

Na veel geklommen en uitgerust te hebben, kwamen we bij een bos. Daar zagen we een bordje waarop stond dat er herten leefden. Na een stukje door te  hebben gelopen, gingen we rusten. Helaas hebben we geen herten gezien. Even later gingen we verder. We waren er bijna. Na een tijdje kwamen we bij een bankje en daar stond op een bordje dat het nog maar 300 m was. We zaten al heel hoog. Het laatste stukje was erg vervelend, we moesten al 300 m omhoog lopen en dan ook nog op een pad met allemaal stenen. Dat was erg lastig, maar ons geduld werd beloond. We zaten op 1263,4 m hoog. Alleen zagen we niks, alleen maar lucht, bomen, een bordje dat hier valken of adelaars leefden, maar ook een uitkijktoren! Daarboven zat je op 1273 m hoogte. Natuurlijk gingen we naar boven. Wauw! Wat een uitzicht. Je kon echt heel de omgeving zien! Heel mooi. We namen foto’s en gingen naar beneden. Daar gingen we nog op een bankje van het kleine stukje uitzicht genieten. Dat was om 16.30 uur. Na wat uitgerust te hebben, gingen we terug, dit keer gelukkig naar beneden! Dat ging dus lekker snel.

Op de terugweg zagen we aan de zijkant een hele grote mierenhoop. Echt heel groot! Bijna heel de buitenkant was bedekt met grote mieren. Ongeveer drie keer zo groot als de Nederlandse mier! Toen ging ik er met een stok in duwen en ik maakte de mierenhoop een beetje kapot. Binnenin zaten ook duizenden mieren! Het is gewoon onbeschrijfbaar. We hebben er helaas geen foto van, want dat zou je toch niet zien. We gingen dus verder. Voor we het wisten waren we het bos alweer uit. We liepen verder naar beneden. Op de heenweg zaten er koeien op het weiland. Die hadden we heel erg laten schrikken zodat ze allemaal doodsbang wegliepen. Op de terugweg zaten ze er ook niet meer. Stelletje bange koeien! Even later zat er een hele donkere lucht boven ons en we moesten nog 2 km. En ja hoor, het begon te regenen. We liepen snel door om te schuilen. Dat was om 17.30 uur. Even later regende het nog steeds, maar het was wel minder geworden. We liepen snel verder. Toen we er bijna waren, werd het weer droog. Gelukkig! We liepen snel door naar het appartement. We hebben ongeveer 20 km gelopen. We waren net thuis en het begon te plenzen. We rustten allemaal goed uit. We besloten om patat te halen in het restaurant, als dat kon. Papa ging dat vragen. Het kon, maar je moest zelf een pan meenemen. Even later gingen papa en ik patat halen. Iedereen stond ons raar aan te kijken. Even later hadden we lekkere patat met Jumbo knakworsten en komkommer. Lekker! We gingen niet meer buiten zitten, want het was 14°C in plaats van 23°C! Na nog wat uitgerust, tv gekeken en gepuzzeld te hebben, was het weer tijd voor een griezelverhaal over heksen en zwarte katten. Dat was om 21.30 uur. Na dat spannende verhaal was het om 21.45 uur tijd om naar bed te gaan. Tijdens het verhaal hadden we binnen alle lampen uitgedaan en ik had een zaklamp om te lezen. Spannend!

Vrijdag 23 juli
DAG 7

Ik werd om 8.00 uur wakker en begon te lezen omdat het nog erg vroeg was. Om 8.45 uur ging papa harde broodjes halen. Dus gingen we om 9.00 uur eten. Na ons gewassen te hebben, gingen we boodschappen doen. We kwamen weer volgeladen thuis in plaats van het kleine lijstje dat we meenamen! Toen we terugkwamen, hebben we wat gepuzzeld, gespeeld en gelezen en even later gingen we eten. We hadden helaas geen bacon meer over.

Na het eten gingen we om 13.45 uur weg naar de midgetgolfbaan! Het was dichtbij, dus gingen we er lopend heen. Er waren 18 banen. Na de sticks en de balletjes te hebben gehaald, begonnen we. Er zaten moeilijke, makkelijke, erg moeilijke en erg makkelijke banen bij, maar ze waren wel allemaal heel leuk.

Hier volgt de eindstand:

  1. Papa            –        68 punten
  2. Mama         –        74 punten
  3. Jassin          –        76 punten
  4. Moelai        –        84 punten

Het gaat erom dat je in zo weinig mogelijk slagen de bal in het gat mikt met de stick. Het aantal slagen is tevens het aantal punten. Op een bordje stond dat het record aantal punten 30 was! Dat is heel goed gedaan! Toen we klaar waren, kochten we een ijsje en gingen we terug. Dat was om 16.15 uur.

Na wat ‘heel die opsomming’ gedaan te hebben, gingen we eten: macaroni met ham en kaas. Na het eten gingen Moelai en ik badmintonnen en weer kregen we gezeur van die opa-2-onder-ons. We trokken ons er niets van aan en gingen verder. Even later, om 20.10 uur, gingen we oma bellen. Alles was goed met Tweety en oma en opa. We hebben wat dingen verteld en dat was het. Daarna heb ik om 20.45 uur weer een spannend griezelverhaal verteld over een hele gemene oom. Dat was heel spannend. Toen gingen we om 21.00 uur naar bed.

Zaterdag 24 juli
DAG 8

Het is zondagochtend, 10.40 uur. “Hé Jassin, dit is het dagboek van zaterdag en jij begint over zondag!” “Stil nou, ik was nog niet uitgeschreven!” Zoals ik al zei, het is zondag. Ik schrijf dit vandaag want gisteren had ik geen tijd en geen zin meer. Want gisteren (zaterdag dus) zijn we naar Europa Park geweest!

We stonden om 6.30 uur op. Na ons gewassen en gegeten te hebben, zijn we gaan inpakken voor Europa Park. Even later, om 7.45 uur, zaten we in de auto. Na een uur, na veel geslinger, kwamen we in Freiburg aan. Van daaruit reden we op een normale weg verder. Even later stonden er bordjes van Europa Park langs de weg. We reden de weg af en gingen verder door kleine wegen. Na veel omgeleid te zijn, kwamen we na een half uur op de parkeerplaats. Dat was om 9.15 uur. Even later liepen we naar de ingang. Na betaald te hebben, liepen we naar binnen. Bij de ingang was een monorail naar de andere kant van het park. Die namen we omdat het aan de andere kant van het park nog rustig was. Dat dachten we. Dus zaten we even later aan de andere kant van het park. We stapten uit en gingen als eerste de wildwaterbaan in. Er stond al een hele rij. Het was toch druk. Het was gelukkig mooi weer, anders zouden we niet drogen. Even later waren we aan de beurt. Je ging twee keer naar beneden. De laatste was wel twee keer zo hoog als de eerste. Tijdens de rit kwam je door een diamantengrot. Daarna gingen we in de achtbaan. Die ging 80 km/h en ging ook door de grot. Maar het ging zo snel. Daardoor kon je er ook doorheen lopen. Mooi! Je zag allemaal mensen die druk naar diamanten groeven. Heel mooi en leuk. (Geen echte mensen, natuurlijk!)

Europa Park heet Europa Park omdat het is ingedeeld in allerlei landen. Dit was in Australië. Toen gingen we uitrusten en we gingen een rustig boottochtje maken door de drijvende markt. Daarna gingen we naar Holland. We voelden ons weer helemaal thuis. Bijna alles was ook in het Nederlands geschreven. We zijn toen in ‘Piraten in Batavia’ geweest. We wisten niet wat het was en we liepen een gang door. Even later kwamen we bij een bootje. Het was een boottochtje door piratenland! Eerst gingen we omhoog en omlaag, een kleine wildwaterbaan! Verder was het een gewone boottocht door piraten, heel mooi. Toen liepen we naar Scandinavië. Daar was een schommelschip. Daar zijn we niet in geweest, maar wel in de ‘Fjord Rafting’, een wildwaterbaan in een rond bumperbootje. Na 40 minuten gewacht te hebben, waren we aan de beurt. Het was heel leuk, maar we kwamen er wel nat uit! Toen gingen we naar Rusland. Daar was een grote achtbaan, waarvan de stoeltjes in het wagentje ronddraaiden. Je ging dus voor- en achteruit en opzij. We zijn er daarom niet in geweest. Wel was er een sleetocht door een sneeuwlandschap.

Via Zwitserland, waar een achtbaan was, waar we niet in zijn geweest, liepen we naar Frankrijk. Daar was een grote bol met daarin een donkere achtbaan, daar zijn we ook niet in geweest, maar er was wel de ‘Euro Tower’. Een toren van 75 m. hoog. Je moest op een stoel zitten en de cabine ging omhoog. Je kon het hele park zien en heel de omgeving. Mama ging niet mee. Naast de bol zat het ‘Universum der Energie’. Je kreeg een saaie film te zien. Daarna liep je verder een gang in en je kwam bij een ruimte met wagentjes in de vorm van een schelp en zo ging je door de dinosauruswereld. Daarna liepen we naar Italië. Daar kochten we popcorn en even later gingen we naar ‘Ciao Bambini’, een tochtje door kinderland. Daarna gingen we verder door Italië. Tussen de restaurants bleek een ingang te zijn voor een spookslot. We werden in een kamer gezet en we gingen naar beneden met een lift. Daarna ging er een deur open en daar was weer een schelpenritje door het spookhuis. Daarna hebben we een rustig boottochtje gemaakt langs elfen.

Dat was in Duitsland. Daar kochten we ook een mooie sleutelhanger voor mij. Toen liepen we terug naar Spanje, langs Wikingerland, een grote kinderspeeltuin. We liepen door Engeland waar ze een klein loopspookhuisje hadden. Om 15.15 uur waren we in Spanje waar net de Papegaaienshow begon. Die keken we en daarnaast stond de arena, waar om 16.00 uur een show werd gegeven. De Papegaaienshow was om 15.30 uur afgelopen en we gingen in de rij staan van de arena. De deuren gingen om 15.45 uur open en even later zaten we. Helaas in de felle zon. Even later begon de show. Het ging over paarden en riddergevechten. Na de show gingen we nog in ‘Piraten in Batavia’, de achtbaan en het spookslot. Daarna maakten we nog een boottochtje langs sprookjes. Toen liepen we terug naar Duitsland en gingen we patat met kipnuggets eten. Daarna keken we nog naar de clown en toen gingen we naar de auto. Er stond een hele file, want je moest een muntje in het apparaat doen, zodat de slagboom omhoog ging. Eindelijk waren we erdoor, dat was om 19.45 uur. Na anderhalf uur in de auto gezeten te hebben, kwamen we thuis. We dronken wat en rustten uit. Ik heb geen verhaal meer voorgelezen, want daar waren we te moe voor. Dus gingen we naar bed.

Zondag 25 juli
DAG 9

Ik werd om 8.50 uur wakker. Papa ging broodjes halen en even later gingen we eten. Na ons gewassen te hebben, hebben we wat gespeeld, gepuzzeld en geschreven voor het dagboek van gisteren. D at was om 10.40 uur, zoals je gisteren hebt kunnen lezen. Hoe kan dat nou? Gisteren schrijf je bij zaterdag dat je om 10.40 uur de dag van zaterdag schreef en vandaag is het zondag en gisteren schreef ik op zondag de zaterdag. Kan je het nog volgen? Wel, het is vandaag maandag. Om precies te zijn 9.55 uur. Snap je het nog? Nu is het maandag en schrijf ik de dag van gisteren, zondag dus. Gisteren, zondag, schreef ik de dag van zaterdag. Maar nu gaan we verder over gisteren. (Voor de domme mensen onder ons: zondag dus!)

Daarna zijn we gaan eten. Even later pakten we in voor het beekje. Helaas, we moesten weer die steile helling op. Na een tijdje kwamen we bij het beekje aan. Er was niks veranderd. Zoals ik al had verteld, we gingen de buis met stenen vullen. Dat deden we, maar veel hielp het helaas niet. We hebben nog wel een dam erbij gemaakt. In elke dam zit nu ook een poortje waar het water doorheen kan. Dat was een leuk gezicht. Toen hebben we het ondiepste ‘meertje’ dicht gegooid met stenen. We zijn er nog niet mee klaar, maar we gaan de volgende keer verder. Het stroomt nu wel zachter.

We waren zo leuk bezig dat het al 16.30 uur was. We gingen dus terug. Gelukkig gingen we nu naar beneden. Thuis gekomen hebben we wat gedronken en de opsomming gedaan en even later gingen we eten. Sperzieboontjes met rijst en een kippenpoot. Mmm, lekker! Na de opsomming gedaan te hebben, gingen we om 20.15 uur de telefoonkaart op maken waar nog 4,40 DM op stond. We hebben dus oma gebeld. Met opa en oma was alles goed. Tweety is vrolijk, maar hij vindt het allemaal wel vreemd bij oma en opa. Thuisgekomen was het om 21.40 uur weer tijd om een heksenverhaal voor te lezen. Spannend! Daarna gingen we naar bed.

Maandag 26 juli
DAG 10

Ik werd om 8.00 uur wakker. Ik heb even gelezen en even later gingen we eten. Na ons gewassen te hebben, heb ik de dag van gisteren geschreven, zoals je hebt kunnen lezen en als je het kon volgen. Vandaag heb ik dus de zondag geschreven en nu om 18.45 uur de maandag We gaan verder met vandaag de dag.

Even later liepen we naar de auto, want we zijn naar Titisee geweest. Maar het was geen zee, maar een meer! Een groot meer. Na ongeveer 50 min. rijden, kwamen we in Titisee aan. We parkeerden op een parkeerplaats en we liepen naar het dorp. Wat een hoop toeristen, zeg! We liepen verder naar het meer en gingen op een bankje zitten om te eten. Daarna gingen we de winkeltjes bekijken. Er was een winkel waar ze heel veel klokken hadden, in alle soorten en maten. In heel veel winkels verkochten ze klokken. Daarna hebben we een trapfietsbootje gehuurd voor een uur, zodat we op het meer konden gaan varen. Er konden twee personen gaan trappen, die zaten voor. Achter was ook nog een bank. Er was ook een kap voor de regen. We hebben steeds afgewisseld met trappen omdat het erg zwaar was. Omdat het zo leuk was, was het uur snel voorbij. Daarna hebben we uitgerust. Een tijdje later gingen we nog wat rondkijken en we kochten een ijsje. Toen gingen we weer naar huis.

Om ongeveer 17.30 uur kwamen we weer bij het appartement aan. Even later gingen we eten, spaghetti met saus met gehakt, geen groente. Even later gingen we nog een eindje lopen. Thuisgekomen maakte mama weer worstjes klaar. Dit keer niet uit Nederland, maar uit Duitsland. Er zaten ongeveer 40 kleine worstjes in. Het leuke was dat ze als een slinger aan elkaar zaten. Het waren vier slingers met tien worstjes aan elke slinger. Er is nu nog één slinger over. Toen was het weer tijd voor een griezelverhaal, over een geest die snoep wilde. Om 22.15 uur gingen we naar bed.

Dinsdag 27 juli
DAG 11

Ik werd vanochtend om 8.40 uur wakker. Ik heb even gelezen en even later gingen we eten. Na ons gewassen te hebben, zijn we boodschappen gaan doen. We hebben tevens twee lege flessen weggebracht. Even later kwamen we weer volgeladen thuis. Daarna hebben we wat gedronken en de opsomming gedaan. Na weer gegeten te hebben, zijn we ons om 13.00 uur gaan omkleden, want we gingen zwemmen.

Even later stonden we klaar om te vertrekken en weer even later betaalden we voor de kassa van het zwembad. We zochten een plekje op en even later gingen we zwemmen. Mama ging niet mee. In het begin was het water koud, later werd dat minder. Na wat gespeeld te hebben, gingen we eruit om wat te zonnen. Daarna is mama ook het water ingegaan.

Om 16.15 uur gingen we naar huis. We gingen daarna douchen. Even later gingen we bij de patatboer patat met haan halen. Dat was heel lekker. Noot: ‘hax’n’ is Duits voor ‘zwijn’, geen ‘haan’! ‘Hend’l’ is ‘haan’. Daarna hebben we de opsomming gedaan en tv gekeken. Op tv was de Mini Playback Show. De Duitse tenminste. Daarna zijn we een eindje gaan wandelen. Thuisgekomen heb ik een verhaal verteld en weer daarna gingen we naar bed.

Ik werd om 8.00 uur wakker. Na wat gelezen te hebben, gingen we eten.

We zitten in de file en zijn op weg naar Den Haag. Het is 11.25 uur. “Hé Jassin, je doet iets verkeerd. Eerst word je wakker en dan zit je in de file!” “Stil nou! Dit is alweer de tweede keer dat je me onderbreekt. Ik was nog niet klaar.” Je hebt het goed gelezen, we zijn op de terugweg, het is vandaag zaterdag. We hebben afgelopen dagen heel wat beleefd en dat ga ik zo vertellen. Afgelopen dagen had ik namelijk geen zin om te schrijven en nu zitten we in de auto in de file, dus ga ik maar schrijven. Dus hier komt de woensdag:

Ik werd om 8.00 uur wakker. Na wat gelezen te hebben, gingen we eten. Na de opsomming gedaan te hebben en daarvoor gewassen te hebben, zijn we gaan inpakken voor het SteinWasen Park. Dat is een wildpark. Even tussendoor, de file waarin we staan is 4 km. lang, dat hebben we net op de radio gehoord. We gaan verder. Om 11.30 uur zaten we in de auto. Na ongeveer drie kwartier kwamen we aan. We parkeerden de auto en gingen naar de kassa. Er waren twee dingen:

  1. Het wildpark
  2. 3 Attracties

Weer even tussendoor, het is 11.40 uur en de file is voorbij, er was een botsing. Het was allemaal heel duur. Voor elke attractie moest je steeds apart betalen. We kochten kaartjes voor het wildpark en voor één attractie. We gingen naar binnen. Daar was een attractie, een ritje in een wagentje langs poppen en dieren die dingen deden. Dat was leuk. We liepen verder en we liepen langs een grote maquette. Even later kwam je bij een deur die naar de ijswereld leidde. Daar bleek de achtbaan en de bobsleebaan te zijn. We gingen terug en gingen in de vliegsimulator. Het ging over een erg dwaze piloot in een vliegtuig. Daarna liepen we naar buiten en we gingen eten. Daar was het wildpark. Als eerste waren er wasberen, maar die zagen we niet. Je liep eerst de berg op en toen af.  Dat was het wildpark. We hebben herten, elanden, pauwen, zwijnen, bokken, geiten, forellen, parkieten, eenden, konijnen en wilde katten gezien. De wilde katten waren het leukst, want toen we daar naar boven keken, zagen we…… de wasberen! Die waren zeker ontsnapt uit hun hok, beneden aan de berg. De wilde katten bleven de hele tijd naar de wasberen kijken. Tot zover wij zagen, is er niets gebeurd. Verder was de rest saai. We reden net weer langs een ongeluk. Het was net gebeurd, een halve minuut of zo. Een auto was tegen de vangrail gereden. We gaan weer verder. We liepen naar de attracties. Er was een achtbaan, een bobsleebaan en een rodelbaan. Er was ook een kabelbaan omhoog, maar dat was voor de rodelbaan. Daar gingen we niet in. De bobsleebaan was anders dan anders, je kon namelijk zelf de snelheid bepalen en hij zat met een ding vast aan de zijkant. We besloten om in de achtbaan te gaan. Hij ging drie rondjes omdat één rondje erg klein was. Het was wel leuk. Even later gingen we terug naar huis. Na wat uitgerust te hebben, hebben we bloemkool met worst gegeten. Na de opsomming, worstjes en spaghettisliertjes, ging ik voorlezen. Dat was weer spannend. Daarna gingen we naar bed.

Donderdag 29 juli
DAG 13

Zo, dat was de woensdag. Het is 12.15 uur en we zitten nog steeds in de auto. Zoals je net hebt kunnen lezen, is het nu tijd voor de donderdag. Nou, hier komt ‘ie:

Tot mijn grote spijt moet ik melden dat het dagboek hier eindigt. Het waren twee lange weken vakantie en aan het eind had ik geen zin meer om het af te schrijven. Helaas! Ik kan gelukkig wel melden dat we donderdag en vrijdag veel plezier hebben gehad en dat we zaterdag goed thuis zijn gekomen.

We hebben van de vakantie genoten en hopen dat hij in 2000 weer zo leuk zal zijn.

Jassin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *